Adventi aranyszüret a Vylyan birtokon
A Vylyan birtokon Olaszrizling jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben. A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát...
A jégbor a természet ritka ajándéka. Kicsit a természet kegyeire is „számítva”, a Vylyan birtokon ismét Olaszrizling szőlőt hagytak kint a tőkéken erre a célra. Így szinte karácsonyi ajándékként jött a hétvégi hidegrekord tartósan fagypont alatti hőmérséklettel, amelynek köszönhetően jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben.
Elgondolkodtató az „
időzítés”: Advent a reményteli várakozás időszaka, jelentése az eljövetel, megérkezés. Az adventi koszorún felvilágló gyertya fénye azt szimbolizálja, hogy a karácsony közeledtével egyre világosabb lesz. Minden gyertya egy fogalmat jelöl: hit, remény, szeretet, öröm. Az adventi időszakban nem volt illő a zajos ünneplés, a régi emberek hagyományosan napfelkelte előtt tartott misékre, ún. aranymisékre jártak. Tiszteletben tartva ezeket a hagyományokat, a lélek felmelegítésére is gondolva, az „
aranyszüret” előtt együtt gyújtották meg az öröm gyertyáját a szőlőben felállított adventi koszorún.
A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát – ahogyan a szőlőládákat szállító traktor felfelé a hegyen, de ez a szüretelőknek nem szegte kedvét. Hiszen a tartós hidegnek köszönhetően, nappal – ragyogó napsütésben – szüretelhettek. (A mi hőmérsékleti viszonyaink között általában éjszakai szüretelik a jégszőlőt).
A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére. Akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag. Csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad.